Jong en enthousiast voor de klas

Demi Naus wilde altijd al juf worden. Liefst bij een dorpse’ en ‘ons-kent-ons’ school. En zo geschiedde: sinds september 2022 is ze juf Demi voor de kinderen van groep vier van Basisschool De Triangel in Ulestraten. Ze is de jongste in het team, de benjamin - “Bijna iedereen heeft al kinderen” - maar ze voelt zich er vanaf dag één thuis: “Superleuk, superfijn. Er komt heel veel op me af, gelukkig mag ik iedereen hier ‘lastigvallen’ met al mijn vragen!”

Als net beginnende leerkracht weet Demi dat er nog veel te leren valt: “Ik kom pas net kijken, dus ik ben blij met alle ondersteuning die ik krijg. Mijn directe collega’s - leerkrachten, IB-er en directie - hebben allemaal veel ervaring; ik kan en mag hen alles vragen. Vanuit INNOVO is er een starterscoach op afroep beschikbaar, ook daar maak ik dankbaar gebruik van. Over een jaar of twee wil ik graag een gespecialiseerde opleiding gaan volgen. Eerst maar eens zorgen dat ik hier stevige bodem onder mijn voeten krijg.”

“De meeste affiniteit heb ik met de jongere kinderen, dus met mijn groep vier ben ik helemaal in mijn nopjes. Op onze school hebben we momenteel vanaf groep 3 jaargroepen. Daarnaast ben ik ook fulltime leerkracht in de klas. Ik vind dat dat veel rust brengt, zowel voor de kinderen als voor de leerkracht. Vooral van het samen optrekken met de kinderen kan ik echt genieten. De kinderen goed leren kennen, de sfeer in de groep, de onderlinge grapjes en de humor daar kan ik echt van genieten. Maar ook van het pedagogische stuk en het ervaren hoe de kinderen zich ontwikkelen en groeien, hen leren dat niemand perfect is, dat je fouten mág maken… Het onderwijs is een heel mooi vak. Belangrijk voor de kinderen, belangrijk voor de maatschappij.”

De juf en haar kinderen
Samen brengen ze veel tijd door en leren ze elkaar steeds beter kennen. “Toen ik deze week vertelde dat ik naar de kapper zou gaan om een flink stuk van mijn haar af te knippen, ontstond er zoveel commotie - ‘neeeee juf, niet doen’ - dat ik oprecht weer begon te twijfelen. Ik heb plechtig moeten beloven om er nog eens goed over na te denken. Maandag zullen ze wel zien wat het geworden is. Ik ben zelf ook nieuwsgierig…”